Žaludeční kyselina v hrdle. Sledujte příznaky, léčba pomáhá
Obsah článku
Žaludeční kyselina je jednou z nejdůležitějších součástí zdravého trávení. Úlohu si však plní správně jen tehdy, pokud se nachází ve vyváženém množství na svém místě, a tedy v žaludku. Jen ten je totiž proti ní chráněný sliznicí. Problém nastává, pokud se přes jícnový svěrač dostane nestrávený obsah žaludku s kyselinou zpět do jícnu.
Vůči přítomnosti kyseliny není odolný, čímž vzniká nepříjemné pálení v hrdle. V podstatě jde o tzv. přirozený reflux, který se vzácně vyskytuje téměř u každého člověka. Komplikace mohou nastat, pokud jde o pravidelný problém, a tedy refluxní chorobu.
Oblíbené léky proti pálení žáhy
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Maalox | Zobrazit produkt | |
Rennie ✔ ZNÁTE Z TV | Zobrazit produkt | |
Masticha prášek s inulinem | Zobrazit produkt | |
Nolpaza ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Talcid ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt |
Příznaky žaludeční kyseliny
Pocit pálení se nemusí objevovat pouze v krku, mnozí ho pociťují za hrudní kostí. Kromě tohoto nepříjemného pocitu je častá i tzv. regurgitace. To znamená, že obsah žaludku teče zpět do jícnu, až úst. Průvodním jevem může být i říhání, zvracení a problémy s polykáním. Při posledních dvou zvyšte pozornost.
Symptomy mohou představovat zanedbatelný, ale já vážnější zdravotní problém. Pokud jsou uvedené příznaky pouze občasné, nemusíte se ničeho obávat. Pokud se vyskytují pravidelněji, úprava stravy a celkové životosprávy vás pravděpodobně nemine. Na pozoru se mějte, pokud se začnou být samozřejmostí po každém jídle, dokonce ještě před jeho konzumací. Těhotné ženy mají se žaludeční kyselinou v hrdle poměrně bohaté zkušenosti. Pálení žáhy v těhotenství je běžným průvodním jevem. Způsobují ho hormonální změny a tlak vznikající při růstu dělohy. Obvykle však zmizí brzy po narození dítěte.
Žaludeční kyselina v hrdle jako fyziologická nebo patologická příčina pálení žáhy
Pokud se pocit pálení v krku objevuje alespoň třikrát v týdnu, navštivte odborníka. Zanedbání by mohlo vyvolat další nepříjemné zdravotní potíže. V případě, že se žaludeční kyselina v hrdle vyskytuje pravidelně, pravděpodobně je příčinou gastroesofageální reflux, který způsobuje poruchu svěrače ve spodní části jícnu.
Možným viníkem je i Helicobacter pylori. Zde však už mluvíme o patologické, ne fyziologické příčině. Tak či onak, neustálým drážděním jícnu žaludeční kyselinou může dojít k chronické pyróze, a tedy k pálení žáhy. Tkáň jícnu je poškozená, čímž vznikají i problémy s polykáním, nakolik ani zužování jícnu se nevylučuje.
První pomoc při pálení žáhy
Pokud přetrvává pálivý pocit v hrdle, ne vždy je nutné vyhledat lékařskou pomoc a nasadit medikamentózní léčbu. Pomohou i přírodní léčiva v podobě bylinek či tzv. babských, no ověřených rád. Například lékořice, šťáva z aloe vera (neobsahující aloin ani emodin), jablečný ocet, med, mandle, zeleninové šťávy, jilm plavý, čaje z meduňky, pelyňku nebo puškvorce.
Z recenzí produktu:
Mléko se sice uvádí jako rychlý a účinný domácí lék, ale zabírá v případě, že výskyt kyseliny v hrdle je občasnou, nikoli pravidelnou záležitostí. V druhém případě by totiž mohl být více na škodu než k užitku.
Soda bikarbóna představuje první pomoc, pokud si jícnový svěrač neplní dobře svou funkci. Neutralizuje kyseliny, jelikož její pH je vyšší než sedm. Postačí čajová lžička ve sklenici vody, ale maximálně dvakrát v týdnu. Obsahuje i soli, které by mohly mít ve větším množství nežádoucí účinky.
Žaludeční kyselina – nadbytek versus nedostatek. Jaká je léčba?
Nejen nadbytek žaludeční kyseliny způsobuje její nežádoucí přítomnost v hrdle. Nedostatek má také za následek, že potrava je nedostatečně trávená, čímž dochází ke kvasným a hnilobným procesům, a také hromadění plynů. Ty se podílejí na zpětném procesu vrácení potravy, respektive šťáv do jícnu, a tak vyvolávají nepříjemný pocit pálení žáhy.
Základem na eliminování kyseliny v hrdle je obnovení přirozené žaludeční rovnováhy. Tehdy se kyselinou podrážděný jícen zahojí, protože přestane docházet k opětovnému otevření svěrače mezi ním a žaludkem v době, kdy se uskutečňuje trávicí proces. Cílem je dosažení optimálního množství kyseliny HCL v žaludku.
Pro stanovení správné diagnózy je třeba vyšetření kyselosti žaludku. Na základě ní se zjistí, zda je příčinou nesprávného trávení jeho překyselení nebo naopak, nedostatek kyselin. Od toho se odvíjí i užívání léků, ať už těch volně prodejných nebo předepsaných lékařem.
Strava a životospráva vyžaduje úpravu
Nejběžnější příčinou výskytu kyseliny v hrdle je nevhodná strava. Ta nesouvisí pouze s konkrétními potravinami či přípravou jídla, ale také s jeho nepravidelnou a rychlou konzumací. Nežádoucí výsledek podpoří i špatná životospráva a stres. Silní kuřáci a obézní lidé jsou na přítomnost kyseliny v hrdle náchylnější. Nestačí jen vsadit na doporučenou stravu, na její pravidelný přísun v menších porcích, vícekrát za den.
Jídlo třeba důkladně rozžvýkat, ne rychle hltat. Důležité je upravit celkový životní styl. Pokud jde o časté pálení žáhy, je dokonce nutností. Zapomeňte na pozdní večerní jedení a uléhání si s plným žaludkem.
Jaké potraviny a nápoje třeba omezit při pálení žáhy?
- Mastné jídla,
- čerstvé pečivo,
- česnek,
- cibule,
- rajčata,
- citrusové plody,
- čokoláda,
- káva,
- alkoholické nápoje,
- sycené nápoje.
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny a celozrnné výrobky přispívají ke zmírnění pálení žáhy, jakož i k její prevenci. I když mnozí tvrdí, že kořeněné a pikantní pokrmy byste měli z jídelníčku také vynechat, některé koření jsou paradoxně vhodným řešením zmírnění či odstranění žaludeční kyseliny v hrdle. Kurkuma, zázvor, skořice, ale i chilli jsou toho vhodným příkladem.
Oblíbené léky proti pálení žáhy
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Maalox | Zobrazit produkt | |
Rennie ✔ ZNÁTE Z TV | Zobrazit produkt | |
Masticha prášek s inulinem | Zobrazit produkt | |
Nolpaza ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Talcid ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt |