Skořice jako lék na průjem, ale i na hubnutí, vlasy, pleť i celulitidu
Obsah článku
Věděli jste, že skořice má léčivé účinky? Ano, tato voňavá a chutná přísada, která se používá zejména na pečení nebo výrobu cukru, je ve skutečnosti i velmi silným přírodním antibiotikem.
V článku vám vysvětlíme, co léčí skořice, jaké jsou její účinky na lidský organismus a také vám doporučíme dva vybrané produkty.
Oblíbené produkty s obsahem skořice
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Terezia Skořice v medu 250 g | Zobrazit produkt | |
Sonnentor Skořice (druh Cejlon) Bio mletá 40 g ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt | |
Allnature Sloni jablko-skořice 80 g | Zobrazit produkt | |
Allnature Skořice mletá Cassia BIO 30 g ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Hugo Žvýkačky Skořice velké balení 45 g ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt |
Skořice – její charakteristika a historie
Skořice je aromatické koření, o kterém se dočtete, že má léčivé účinky na různé části lidského organismu, ale zároveň najdete i informace o tom, že při přehnaném užívání je škodlivá, ba až nebezpečná. Skořice byla známa již před více než 4000 lety a ve středověku byla po pepři nejrozšířenějším kořením vůbec.
Skořice se vyrábí z vnitřní vrsty kůry skořicovníku, což je poměrně náročný postup vyžadující velkou zručnost. Nebudeme vás zatěžovat konkrétními pracovními postupy – důležité pro vás je, že skořici si můžete koupit buď ve formě prášku (mletou), nebo jako svitky. Svitky vydrží déle a můžete je například strouhat, mletá skořice má zase silnější aroma.
Cejlonská (pravá) a čínská (nepravá) skořice
Skořice se dále dělí na dvě podkategorie. Cejlonská (C. Verum) pochází ze Srí Lanky, Madagaskaru, Indie nebo Brazílie či Karibiku. Vyznačuje se tím, že je světlejší, jemnější a má méně trpkou chuť.
Čínská (C. Cassia) pochází z Číny a jihovýchodní Asie. Je zase tmavší silnější a vyrábí se z ní většina skořicových produktů, které se prodávají v obchodech. Obě alternativy jsou si příbuzné a rozdíly v jejich složení jsou jen minimálně.
Co se týče vlivu na zdraví, tak oba druhy mají své výhody – čínská skořice dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, ale na druhé straně obsahuje zvýšené hodnoty kumarinu – látky, jejíž přílišná konzumace může být nebezpečná. Cejlonská skořice podle testů vypadá bezpečnější, ale je nutno dodat, že studie o vlivu na zdraví jsou poměrně nejasné.
Co je kumarin?
Množství kumarinu v potravinách je řádně kontrolováno a omezováno, protože nadměrná konzumace může vést až k poškození jater. Při běžných produktech problémy s kumarinem nebývají, avšak při hotových produktech a pravidelném příjmu skořice můžou vaše játra spolu s ledvinami trpět.
Množství kumarinu můžete snížit velmi jednoduchým trikem. Skořici v papírovém filtru na kávu přelijte vařící vodou. Složka redukující hladinu cukru v krvi přes vodu přeteče, ale kumarin je nerozpustný, a proto v ní zůstane. Ve specializovaných obchodech najdete skořicové extrakty, z nichž už byl kumarin odstraněn.
Účinky skořice
Skořice je silné přírodní antibiotikum, které má protizánětlivé účinky a pozitivně působí na lidskou imunitu. Dokáže snižovat hladinu cukru a k tomu i podporuje účinky inzulínu. Rovněž má vliv na kardiovaskulární systém – snižuje krevní tlak, srážlivost krve a zpevňuje cévní stěny.
Skořice je antioxidant, účinný proti bakteriím a plísním, je to také relaxační prostředek, uvolňuje střevní plyny a také podporuje prokrvení sliznice žaludku a hojení peptických vředů. Je to skutečně univerzální pomocník.
Užívání a dávkování
Přehnaná konzumace skořice může vést k nepříjemným problémům s játry či ledvinami. Doporučené denní množství pro dospělého zdravého člověka závisí na typu skořice. Při čínské skořici je to 1 čajová lžička, při cejlonské je to cca 2,5 čajové lžičky. Je to kvůli tomu, že cejlonská skořice obsahuje až 63x méně kumarinu.
Skořici můžete do těla přijímat pomocí tobolek/tablet – v takových případech je dávkování jednoduché, protože se řídíte návodem v obalu nebo pokyny lékárníka. Dále si skořici můžete dávat k jídlu – přibližně 1 či 2x denně podle doporučeného denního příjmu.
Pokud si vaříte čaj, tak na 1 litr vroucí vody použijte 2 mírně kopcovité lžičky mleté skořice. Čaj nechte vychladnout při pokojové teplotě, přeceďte ho a podle chuti můžete přidat 2 lžičky medu nebo trochu citronové šťávy. Optimální jsou 1 nebo 2 šálky denně.
Doporučené produkty
Na základě dobrých uživatelských recenzí a přijatelné ceny pro každého jsme si pro vás vybrali 2 konkrétní produkty, které by vás mohly oslovit a pomoci vám s různými onemocněními.
Shrnutí
Skořice má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus – pomáhá zejména s krevním oběhem nebo hladinou cukru v krvi. Kromě toho je přírodní antibiotikum, které je účinné proti bakteriím, plísním a virům. Je třeba uhlídat si správné dávkování a hlavně hladinu kumarinu, který může způsobit velmi nepříjemně starosti.
Oblíbené produkty s obsahem skořice
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Terezia Skořice v medu 250 g | Zobrazit produkt | |
Sonnentor Skořice (druh Cejlon) Bio mletá 40 g ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt | |
Allnature Sloni jablko-skořice 80 g | Zobrazit produkt | |
Allnature Skořice mletá Cassia BIO 30 g ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Hugo Žvýkačky Skořice velké balení 45 g ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt |