Nejčastějším bakteriálním onemocněním trávicího traktu je salmonelóza. Je vyvolávaná bakteriemi z rodu Salmonella, konkrétně Salmonella enterica a Salmonella typhi nebo Parathyphi A, která se běžně nachází v zvířecích a lidských střevech. Vylučují se výkaly, ale člověk se nejčastěji nakazí kontaminovanou vodou nebo jídlem.
Zvýšené riziko nákazy nastává v zemích, které mají slabou hygienu. Čas od nákazy až po objevení se prvních příznaků (inkubační čas) jeve srovnání s jinými onemocněnímivelmi krátký. Je to přibližně 6 až 36 hodin. Vše však závisí na množství konzumace nakažené potraviny.
Zdroje nákazy
Infekce se nejčastěji přenáší z domácích zvířat (prasata, skot, kachny), resp. je způsobena konzumací syrového nebo tepelně nedostatečně zpracovaného masa z uvedených zvířat, tedy z mléka, vajec a z masa. Kromě toho se člověk může bakteriemi nakazit i nepřímo, tedy sekundárně, např. nevhodným skladováním potravin.
Salmonelóza z vajec – vejce jsou obaleny skořápkou, která se zdá být dostatečné pevná na to, aby se do vajec nedostali bakterie. To je pravda, ale salmonela se do nich může dostat ještě před tím, než je skořápka vytvořena. Salmonelózu můžete dostat i ze zmrzliny či doma připravované majonézy, z jídel s obsahem nedostatečně tepelně zpracovaných vajec. Právě zkažené vejce představují největší riziko vzniku salmonelózy.
Salmonelóza u drůbeže a mořských plodů – maso z drůbeže může během porážky, ale i při zpracování masa dostat do kontaktu s výkaly. Mořské plody jsou většinou kontaminovány pokud se sbírají z kontaminované vody.
Potraviny se kontaminují i selháním lidského faktoru, protože někteří lidé si po použití toalety neomyjí ruky a následně vaří. K infekci dochází i tehdy, když se chytíte něčeho nakaženého (i domácí mazlíčky) a vložíte si neumyté ruce do úst. Přenáší se i z člověka na člověka a to sekundární, pokud si nemocný člověk důkladně nemyje ruce po toaletě.
Příznaky onemocnění
Někteří lidé mají v sobě bakterii (salmonelu), ale nemají žádné příznaky. Většina lidí však při tomto onemocnění má průjmy, horečky, břišní křeče. Většina infekcí salmonely se klasifikuje jako žaludeční chřipka. Příznaky trvají 2 – 7 dní, přičemž průjem může přetrvávat déle, až 10 dní. Mezi další běžné příznaky salmonelózy patří:
nevolnost,
zvracení,
břišní křeče,
průjem,
horečka,
zimnice,
bolest hlavy,
krev ve stolici.
Diagnóza a průběh salmonelózy
Kromě zjevných příznaků salmonelózy, lze toto onemocnění identifikovat prostřednictvím vzorky z jídla, které vykazuje známky nakažení nebo ze stolice či ze zvratků nemocného. Salmonelóza začíná rychlým nástupem nevolnosti, migrénou, zimnicí a horečkou kolem 40 ° C. Dalšími projevy jsou zvracení, křeče, bolesti břicha a změna stolice. Kašovitá stolice se poměrně rychle mění na vodnatou. Organismus ztrácí tekutiny, které je třeba neustále doplňovat. Tento stav trvá přibližně 3 dny a začíná se normalizovat.
Komplikace
Nákaza obvykle není smrtelná, ale mohou se objevit komplikace v podobě dehydratace. Dehydratace nastává tehdy, pokud člověk není schopen přijmout tolik tekutin, kolik ztrácí přetrvávajícím průjmem. Mezi tyto příznaky patří:
slabý moč,
pocit sucha v ústech,
točení hlavy, závratě,
křeče,
odpadávání,
snížená produkce slz,
potopené oči.
Vážné komplikace nastávají i tehdy, jestliže se salmonela dostane až za střevo. Bakterie z rodu Salmonella způsobují i tyfus.
Kdy vyhledat pomoc?
Pokud máte podezření na salmonelózu, vyhledejte co nejdříve lékaře, který stanoví přesnou diagnózu a nasadí léčbu. V případě, že se již nacházíte v procesu léčby a váš stav se zhorší, okamžitě vyhledejte lékaře. Velmi častou komplikací je již zmíněná dehydratace, která vyžaduje okamžitou pomoc lékaře.
Jak se léčí?
Velká většina lidí se zotaví již během několika dní bez nějaké specifické léčby, ale trvá i několik měsíců, dokud se trávicí trakt dostane do normálu. Běžným postupem léčby je doplňování tekutin a soli, podávání přípravku s názvem Endiaron, který se užívá 3x denně 1 tableta po dobu 5 dní a dietou při salmonelóze. Potřebný je samozřejmě klid na lůžku a, alespoň během nejvíce infekčního období je důležitá karanténa. Léčba onemocnění způsobeného bakterií salmonela je náročná zejména u dětí a starých lidí, kteří více trpí ztrátou tekutin.
Endiaron se používá u některých infekčních průjmů. Je účinný proti bakteriím, některým prvokům, kvasinkám a plísním. Vhodný je pro dospělé a děti s hmotností nad 40 kg, kteří trpí průjmy infekčního původu. Používá se i při střevních dysmikrobiích, průjmech vzniklých po léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky se širokým spektrem účinku. Užívá se 1 tableta 3krát denně, pokud možno po jídle. Délka léčby je obvykle 2 – 3 dny, při závažnějších stavech lze léčba prodloužit na dobu 7 – 10 dní.
pro dospělé i děti
účinný při léčení infekčních průjmů
nemá vliv na mikroorganismy, které žijí ve střevech normálně
Při salmonelóze je třeba přijímat "jakou takou" stravu, ačkoliv se ve vás nezdrží velmi dlouho. Nejdůležitější je pití čisté vody, a to v množství 8 až 10 sklenic denně. Další velmi zdraví prospěšnou potravinou je v tomto případě obyčejný vývar a sportovní nápoje, které obsahují minerály a sůl. Pokud zvracíte, nekonzumujte pevnou stravu. Po ústupu zvracení můžete začít s pevnou stravou a jíst banány, rýži, vařené brambory, vařenou mrkev, jablečné pyré a suchary. Měly by zmírnit průjem a nedráždit střeva.
Sůl a sodík, které jste průjmem ztratili, nahradíte jedením slaných preclíků a sodou. Postupně, s miznúcimi příznaky, začněte zavádět pravidelné potraviny, ale jezte menší porce a častěji. Pomůže i chlorella a spirulina. Dieta trvá přibližně 2 týdny.
Bylinky na salmonelu
Po překonání první náročné fáze choroby (24 hod.), můžete rychlost uzdravení podpořit bylinkami, jako např. mletý hřebíček se skořicí (pomůže při průjmu), zázvorem, extraktem ze slupek černého ořechu, vhodné bylinky jsou také rozmarýn, tymián, bazalka, oregano a šalvěj, Ostropestřec mariánský.
Játra jsou orgán, při kterém je třeba dbát na její pročišťování a detoxikaci. Tím se zajistí potřebná péče a její správné fungování. V našem článku poradíme jak na to.
Prevence spočívá v dodržování osobní hygieny a hygieny při přípravě jídla. Existují legislativou schválené postupy přípravy jídla, které slouží k eliminaci onemocnění vyvolané bakterií salmonely. Mezi tyto postupy patří např. délka vaření, která se stanovuje minimálně na 20 minut i s kořením, protože se salmonela našla i v koření. Pokud si chcete zamrazit uvařené jídlo, je třeba jej okamžitě po uvaření rychle zchladit a zamrazit apod.
Jako prevenci byste měli dodržovat následující zásady:
mytí rukou po každé návštěvě toalety,
mytí rukou po manipulaci se syrovým masem nebo drůbeží,
důkladně čistěte všechny pomůcky, se kterými jídlo připravujete,
ruce si myjte po kontaktu se zvířaty,
syrové maso, drůbež a mořské plody skladujte odděleně, aby nedošlo ke kontaminaci jiných potravinách,
používejte 2 prkénka – jednu na syrové maso a druhou na ovoce a zeleninu,
uvařené jídlo nikdy nepokládejte na talíř, na kterém se předtím nacházelo syrové maso a není důkladně umytý,
nejezte syrové vejce.
Salmonelóza recepty
Při salmonele je třeba připravovat lehké jednosložkové jídla. To znamená, vařte a jezte jen malé porce, např. brambor, později si dejte malý suchar atd. Zcela nejšetrnější způsob je zpočátku všechna jídla mixovat na kaši nebo pořádně žvýkat. Může se podávat i rýže s kuřecím masem, nezapomínejte jej však vařit nejméně 20 min.
Pociťujete únavu a trpíte častým bušením srdce? Doplňte si železo prostřednictvím GlobiFer Forte - výživovým doplňkem, který se stará o správnou hladinu železa.
Prořezávání prvních zoubků je fáze, kterou si musí projít každé miminko. A některé mrňousky dokáže pořádně potrápit. Jedním způsobem, jak tuto fázi dítěti usnadnit, je použitím zubního...
V případě, že vás trápí časté svalové křeče, bolesti svalů, migréna či zvýšený krevní tlak, můžete mít nedostatek hořčíku. Doplnit vám jej pomůže například. doplněk stravy Magnerot....