Elena Svobodová: Stravovací plán bude perfektní jen pro toho, komu byl sestaven
Obsah článku
- Co všechno je úkolem výživového poradce?
- Jakým způsobem pracujete na jednotlivých jídelníčcích? Přece jen je každý člověk jiný.
- Proč je výhodné mít individuální jídelníček?
- Je individuální jídelníček totéž, co dieta? Třeba ho dodržovat trvalo?
- Přicházejí za vámi klienti zejména s tím, že chtějí zhubnout? Spolupracujete v takovém případě i s osobním trenérem?
- Co všechno ovlivňuje hmotnost člověka? Ne vždy je hmotnost jen výsledkem stravy.
- Co je podle vás při úpravě stravy nejdůležitější?
Individuální jídelníček není totéž co dieta. Může vám pomoci zhubnout, má také vliv na vaše zdraví. Význam má však jen pro toho, pro koho je určen, protože každý má individuální požadavky na výživu.
S výživovou poradkyní Elenou Svobodovou jsme si povídali o různých aspektech její práce - o tom, proč je výhodné mít individuální jídelníček, což je při úpravě stravy nejdůležitější a jakým způsobem na jendotlivých jídelníčcích pracuje.
Co všechno je úkolem výživového poradce?
Rozsah úkolů výživového poradce je široký. Na základě informací poskytnutých od klienta je na začátku důležité posoudit jeho zdravotní stav a dané fakta při práci s klientem zohlednit. Zjistit, jaké jsou momentálně stravovací návyky a preference klienta a tyto (v rámci možností) při případném sestavování stravovacího plánu zohlednit, stejně jako je třeba brát ohled na finanční, časové a pracovní možnosti dotyčného člověka. Samotné nastavení dalšího postupu do značné míry závisí právě od klientových zvyklostí, takže spolupráci by měla předcházet jejich analýza, která poukáže na chyby, které klient dělá a které vedou k tomu, že výsledky nepřicházejí.
Je dobré, pokud poradce v rámci spolupráce s klientem dokáže iv oblasti výživy edukovat. To znamená, nejen předat hotový plán, ale také vysvětlit, proč jsem postupoval daným způsobem, proč jsem vybral potraviny, které jsem vybral, jak plán do budoucna obměňovat, jak si vybírat potraviny, ale i kde nakupovat. Zde je samozřejmě potřebný zájem na obou stranách. Vysvětlit klientovi, že (asi nejčastější problém) snížení tělesné hmotnosti by nemělo být jeho jedinou motivací, stejně podstatný je fakt, že stravování do velké míry ovlivňuje kvalitu našeho života a naše zdraví. No a v neposlední řadě, možná nejdůležitějším úkolem poradce je neustále se v oblasti výživy vzdělávat a sledovat nejnovější výzkumy a studie, které probíhají.
Jakým způsobem pracujete na jednotlivých jídelníčcích? Přece jen je každý člověk jiný.
Začátku spolupráce vždy předchází konzultace. Preferuji osobní, pokud není možné se setkat, využijeme skypový hovor. Několikrát jsem sestavovala stravovací plán pro člověka, kterého jsem nikdy neviděla ani neslyšela, a není to způsob práce, který mě oslovuje a který je pro mě příjemný. Důležité jsou oboustranné sympatie a důvěra. Na základě poskytnutých podkladů vypracuji analýzu stravovacích návyků, v níž zhodnotím chyby, které klient dělá a zároveň navrhnu nápravu. Výsledky analýzy, podklady z konzultace a z nutričního dotazníku, jakož i data z měření bioimpedanční přístrojem pak použiji jako základ pro nastavení stravovacího plánu.
Hotový plán klient dostává e-mailem nebo při osobním setkání. Další postup už většinou závisí od samotného klienta. Někteří potřebují podporu větší a častější, a proto komunikujeme (zejména zpočátku) téměř na denní bázi. Někteří řeknou, že jim je všechno jasné a ozvou se, když budou mít potřebu. Najdou se i tací, jejichž musím "terorizovat", abych zjistila, jak se jim daří :-) A nechybí takoví, kteří se stravovat naučili, fungují dobře, jsou spokojeni a ozývají se čas od času jen aby dali vědět, jak se jim daří v soukromí :-)
Proč je výhodné mít individuální jídelníček?
Na potřebu stravy ovlivňuje množství faktorů. Ovlivňují ji geny, prostředí ve kterém žijeme, fyzický a zdravotní stav, pracovní podmínky, psychická zátěž, sportovní aktivity. Jednoduše, jsme individuální bytosti, s individuálními životy, a proto máme individuální požadavky na výživu. Ať je stravovací plán sestaven jakkoli důkladně a dokonale - bude perfektní jen pro toho, komu byl sestaven.
Je individuální jídelníček totéž, co dieta? Třeba ho dodržovat trvalo?
Dieta je v podstatě stravovací režim, při kterém je řízen příjem jídla a tekutin tak, aby byl dosažen určitý cíl. Je třeba rozlišit dietu, která je nastavena s ohledem na zdravotní stav pacienta a má podpořit léčbu onemocnění a dietu za účelem redukce hmotnosti. V dnešní době na nás útočí takové množství rozličných diet, které slibují úbytek tělesné hmotnosti, že člověk, který není spokojen s účinky jedné, má stále na výběr ze sta dalších. A ono jich je takové množství i potřeba. Dieta totiž vždy zůstane dietou.
Ze stravy jsou vyřazeny určité potraviny, složky (často důležité, až nezbytné pro správné fungování organismu), což vede většinou k rychlému úbytku kilogramů. Takový režim však nelze dodržovat dlouhodobě a dříve či později (někdy po dosažení cíle, někdy ještě před ním) se člověk vrátí ke svým původním návykům. Organismus, který je v šoku z prožitého strádání ztracené kilogramy rychle nabírá zpět - mluvím o dobře známém jojo efektu.
Jídelníček je v podstatě sestavován jako plán stravování na určité období. Nicméně - zde bych se vrátila k již zmiňované edukaci klienta, kterou jsem vzpomínala na začátku, a která je velmi důležitou součástí práce poradce. Mým cílem není nastavit klientovi takový režim, který s obtížemi vydrží dodržovat dané dva týdny, a pak se vrátí k původním zvyklostem. Nechci si "vyrábět" zákazníků, kteří budou na mé pomoci závislí několik let, nebo do konce života. Klient se ode mě dozví, jaké chyby ve stravování dělal a jaké jsou jejich následky. Naučím ho, jaké množství stravy jsou pro něj optimální, do kolika denních jídel je třeba si příjem rozdělit, jak si sladit stravování s pracovním a sportovním režimem, jak si recepty, které dostal ode mne, upravit podle dostupnosti surovin a obměnit, aby neměl pocit stereotypu.
Stravovací plán se vždy snažím maximálně přizpůsobit zvyklostem člověka, pro kterého je nastavován. Například, člověku, který je navyklý na běžné slovenské jídla, nenavrhuje plán, ve kterém na oběd bude salát a quinoa nebo nebo lasagne s lilkem. Takové jídlo se vyskytne spíše výjimečně, pro "rozšíření obzorů", ale klienta budu chtít naučit zdravější úpravu jídel, na které je zvyklý. Jen takto mám jistotu, že nastavený plán o dva týdny neskončí v koši.
Přicházejí za vámi klienti zejména s tím, že chtějí zhubnout? Spolupracujete v takovém případě i s osobním trenérem?
Určitě je většina klientů z řady těch, kteří potřebují zhubnout, ale nezřídka přijde klient, který se chce "jen" začít stravovat zdravěji. Se svou váhou je spokojený, ale cítí, že to naprosto není ono a je ztracen v množství informací, které si dnes umíme na internetu dohledat v podstatě o jakékoliv potravině. Nebo má málo energie, případně je často nemocný. (Nejen) lidem, kteří potřebují zhubnout, pak samozřejmě doporučuji zařazení sportu do denního režimu (pro rychlejší úbytek hmotnosti, ale i řadu dalších benefitů, které fyzická aktivita nabízí), ideálně s využitím trenéra minimálně v začátcích, kdy se snadno získávají nesprávné návyky.
V minulosti jsem trenérské služby nabízela i já sama, co už z časových důvodů nezvládám. Vzhledem k tomu, že mě oslovují lidé nejen z různých částí Bratislavy, ale i Slovenska či Slováci žijící v zahraničí, nejsem však schopná spolupracovat s nikým konkrétním.
Co všechno ovlivňuje hmotnost člověka? Ne vždy je hmotnost jen výsledkem stravy.
Během života člověka nastávají určité období, které riziko vzniku nadváhy a obezity pravděpodobně významně zvyšují. Prenatální období, kdy matka svým způsobem stravování během těhotenství, a dokonce před ním, ovlivňuje budoucí stravovací návyky dítěte, období dospívání, u žen těhotenství a doba nastávající po něm, období klimakteria, které představují velké změny ve fungování organizmu.
Geny také hrají svou roli - pokud jsou obézní oba rodiče, je předpoklad až 80%, že bude obézní i jejich potomstvo. Nedostatek spánku zvyšuje příjem potravy, a tak může zapříčinit zvyšování tělesné hmotnosti. Stres či nemoc způsobují, že organismus jako zdroj energie využívá svaly namísto zdrojů energie, kterými jsou za normálních okolností sacharidy a tuky. Důležitá je samozřejmě i fyzická aktivita, svou roli hrají hormony, některá léčiva, zapomenout nesmíme ani na tekuté kalorie, které mnoho lidí, dokonce zdatné v otázkách stravování, jako významný zdroj energie ignoruje.
Co je podle vás při úpravě stravy nejdůležitější?
Asi bych odpověděla velmi stručně, že hlava. Správné nastavení je klíčové, aby byl efekt trvalý.