Jakub Lunter: Tofu má vysoký obsah vápníku, bílkovin a vlákniny
Obsah článku
- Tofu je často označováno jako zdraví v kostce. Proč jste se rozhodli přinést právě tento produkt na Slovensko?
- Jaké jsou hlavní zdravotní benefity tofu?
- Vyznačují se takovými vlastnostmi i tofu párky?
- Máte v nabídce několik druhů tofu - bílé, uzené či ochucené verze. Které z nich je nejoblíbenější?
- Jak probíhá výroba tofu? Co všechno musí splňovat?
- Sójové boby, resp. tofu se nachází také ve vašich pomazánkách. Jak vznikala receptura těchto výrobků?
- Všechny vaše výrobky jsou rostlinného původu. Mohou je tedy konzumovat i vegani?
- V čem se vaše výrobky liší od jiných?
Tofu obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, je ideální pro vegetariány, ale i pro lidi, kteří mají alespoň jednou za čas rádi lehčí jídlo. Obsahuje jen minimum tuků, hodně bílkovin, proto ho ocení i lidé, kteří se snaží zhubnout. Pochoutka ze sóji je zdravá a měla by se konzumovat 2-, 3-krát týdně.
O tofu a výrobcích z něj jsme si povídali s Jakubem Luntnerem z firmy Lunter (dříve Alfa Bio), která je asi nejznámějším výrobcem Tofu nejen na Slovensku.
Tofu je často označováno jako zdraví v kostce. Proč jste se rozhodli přinést právě tento produkt na Slovensko?
K myšlence vyrábět tofu nás inspirovaly příklady ze zahraničí. V současnosti je tofu hlavním zdrojem proteinů pro miliardu světové populace - nejde přitom jen o tradiční asijskou kulinářskou kulturu. Například trh v USA či v západních zemích Evropské unie je stále více založen na spojení tradiční kuchyně s tofu a jinými rostlinnými produkty. Už v 80. letech minulého století deníky jako New York Times či Washington post psali o "úsvitu" tofu nebo měli na první straně titulek "Tofu je nová pizza". Proč? Protože i odborníci potvrdili jeho význam a přínos pro zdravější, vyvážený jídelníček. Ale hlavně: západní kuchyně objevila, že tofu je také velmi chutné. Máme několik výborných receptů, jako například Boloňská omáčka s tofu, v níž díky jeho schopnostem nasávat chutě zákazník nepozná rozdíl oproti tradičnímu postupu přípravy.
Jaké jsou hlavní zdravotní benefity tofu?
Lunter tofu připravujeme tradičním způsobem, vařením, z kvalitní slovenské geneticky nemodifikované sóji, bez jakýchkoliv konzervantů a přidaných látek. Jeho hlavními benefity jsou především vysoký obsah vápníku, bílkovin a vlákniny, neobsahuje cholesterol ani laktózu. Má minimální obsah tuků a svým složením napomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a inzulínu.
Sója je známá vysokou koncentrací fytochemických složek, zejména izoflavonů, které mají pozitivní vliv v prevenci proti rakovině, přispívají ke zlepšení koncentrace, paměti a zlepšení mozkové funkce. Pravidelná konzumace tofu přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Toto vše potvrzují několik dlouhodobé výzkumy, například studie japonského ministerstva zdravotnictví Okinawa centenarian study. Vědci dlouhá léta mapovali dvojčata žijící v odlišných prostředích, přičemž z hlediska dlouhověkosti či nižší nemocnosti se lepšímu zdraví těšil sourozenec stravující se tradičně - což v případě Japonska znamenalo 2-3 sójové jídla denně.
Vyznačují se takovými vlastnostmi i tofu párky?
Ano, jsme hrdí, že tak jako všechny naše produkty, vyrábíme i párky z čerstvé složky - tofu a ne moderní metodou mícháním práškových směsí. Je to produkční výzva, protože čerstvá složka je chuťově méně stabilní, ale výsledek za to stojí. Tento náš výrobek přivítají zejména spotřebitelé, kteří mají problémy s lepkem. Lunter Tofu párky jsou bez lepku, cholesterolu, konzervačních látek a jsou zdrojem bílkovin, které naše tělo potřebuje.
Máte v nabídce několik druhů tofu - bílé, uzené či ochucené verze. Které z nich je nejoblíbenější?
Mezi nejprodávanější patří naturální tofu a uzené tofu. Velkou výhodou naturálního tofu je jeho široké využití v kuchyni. Můžete z něj připravit velmi chutné slané pokrmy, stejně jako sladká jídla a dezerty.
Jak probíhá výroba tofu? Co všechno musí splňovat?
Jak jsme již zmínili, na výrobu tofu využíváme našimi farmáři pěstovanou, geneticky nemodifikovanou sóju. Všechny suroviny a obaly výrobků musí splňovat velmi přísná kritéria a jejich kvalitu pravidelně prověřujeme. Během celého procesu výroby kontrolujeme předepsané parametry, takže finální výrobek splňuje všechny požadavky na bezpečnost a kvalitu.
Jak vyrábíme tofu u nás? Tradičním způsobem. Namočená sója se semele, uvaří se na kaši, z kaše se oddělí kapalná složka (sójový nápoj) od tuhé. Do nápoje se přidává směs kamenných solí, ta, stejně jako srážecího činidla při výrobě sýrů, ztužuje hmotu a vytváří se sraženina. Ta se slisuje a rozřeže na kostky, které se zabalí na vakuové baličce. Zabalený produkt se pasterizuje nebo udí.
Sójové boby, resp. tofu se nachází také ve vašich pomazánkách. Jak vznikala receptura těchto výrobků?
Je to výsledek kreativity a zkušenosti našich lidí ve snaze zužitkovat při výrobě tofu každou surovinu, a tak vznikly pomazánky různých chutí vyráběné z tofu. Jelikož pomazánky chutnají i spotřebitelům, věříme, že se nám to podařilo.
Všechny vaše výrobky jsou rostlinného původu. Mohou je tedy konzumovat i vegani?
Všechny naše výrobky jsou veganské charakteru. To znamená, že jsou vhodné pro všechny vegany, vegetariány, flexitariáni nebo lidi, kteří mají rádi maso, ale mají rádi i lehčí jídlo či například večeři.
V čem se vaše výrobky liší od jiných?
Možná i tím, že máme za sebou reálný příběh - s poctivou výrobou jsme začínali ve sklepě rodinného domu, dnes jsme rozvíjející se firmou na evropské úrovni, která dodává výrobky do devíti zemí v Evropě.
Tofu a pomazánky vyrábíme z čerstvé rostlinné složky, bez použití konzervantů. Sóju zpracováváme výhradně tradičním asijským způsobem, technologií s více než dvoutisící historií. Nejde o žádný "z prášků namíchaný produkt", ale o pomalý proces výroby podobný výrobě sýra.
Jen pro zajímavost - první tofu vzniklo tak, že při vaření tradiční polévky ze sójového mléka na lodi se buddhistickým mnichem dostala do kotle slaná mořská voda a vysrážela se sýrová hmota. A takové je vlastně naše tofu, a také základ pro zeleninou či bylinkami ochucené pomazánky Lunter.