Pravděpodobně jste se s tímto nepříjemným pocitem kyselosti a pálení v hrudi nebo v hrdle již setkali. Pyróza, jak se odborně nazývá pálení žáhy, může představovat zanedbatelný, ale i vážnější zdravotní problém.
Záleží na tom, kdy, v jaké míře a v jakých pravidelných intervalech se objevuje.
Součástí správného fungování trávicí soustavy jsou žaludeční šťávy v žaludku. Obsahují různé druhy enzymů urychlujících proces trávení, mezi nimi i kyselinu chlorovodíkovou. Ta je zodpovědná za rozklad zkonzumovaných potravin a také za zničení případných patogenů v jídle.
Žaludek je vůči její agresivnímu působení odolný, a to díky sliznici. Jícen už takovou ochranou nedisponuje, a proto pronikání kyselého obsahuze žaludku do jícnu, tzv. reflux, v mnoha případech provází bolest. Samotný vznik pyrózy je způsoben paradoxně nedostatkem této kyseliny. Uveďme tedy věci na pravou míru.
Co způsobuje pálení žáhy?
Příčinou pálení žáhy není, jak se mnozí mylně domnívají, překyselení žaludku. Malé množství HCL v žaludku způsobí kvasný proces, protože potrava v něm je těžko tráviteľná. Jícnový svěrač se neuzavře (k tomu dojde pouze při určité hladině kyselin) a pěna z kvasného procesu se dostane až do jícnu, který začne následně dráždit.
Originální bylinná alternativa ve formě doplňku stravy místo syntetických antacid pro normální činnost trávicího ústrojí. Elixír na pálení žáhy obsahuje tymián obecný, šalvěj lékařskou, šťovík kyselý, třezalka a propolis Moravia.
Užívat třeba 2 tablety denně ráno a večer, vždy 30 minut před jídlem. Pro optimální účinnost je vhodné ho užívat po dobu 2-3 měsíců.
na pálení žáhy
zlepšuje trávení
zmírňuje i pocity nadýmání a tlaků v břiše
přírodní produkt
Jednoduše řečeno, čím větší množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku, tím lépe se jícnový svěrač uzavírá. V podstatě jde o jakýsi obranný mechanismus. Jeho narušení může nastat tehdy, když si po těžkém jídle rychle lehnete a horizontální poloha umožní přísun zmiňované pěny do jícnu.
Potraviny a jídla, které způsobují pálení žáhy
I v tomto případě platí, že nevhodná strava může ovlivňovat zdravotní stav a to, jak se cítíme. Těžko stravitelné, smažené a mastné jídla se výrazně podepisují na vzniku pyrózy. Svůj podíl na něm mají i emulgátory, stabilizátory či chemické látky v lécích. Pálení žáhy může však vzniknout i po konzumaci pikantních či kynutých jídel.
Čerstvé pečivo je také do jisté míry její podněcováním. Cibule a česnekv syrovém stavu jsou zeleninou, která má prokázané pozitivní účinky na lidské zdraví, ale tentokrát patří do kategorie možných příčin vzniku pyrózy. I dobroty jako čokoláda, káva a potraviny obsahující kofein někdy vyvolávají nepříjemnou "kyselinu v krku".
Spouštěčem je i špatný životní styl, stres, nadváha, kouření nebo pití alkoholu. Rychlé stravování či nedostatečné rozkousání a požuvanie jídla stejně brání správnému procesu trávení.
Vážnější příčinou pálení žáhy může být i bakterie Helicobacter pylori, ale ta se projevuje v častějších intervalech, i několikrát týdně.
Chioská masticha Active s nejsilnějším účinkem je obohacena o vzácné probiotika Saccharomyces boulardii. Pomáhá při léčbě Helicobacter pylori, bolestí a křečí žaludku, Crohnovy choroby a žaludečních vředů.
přírodní pomoc při léčbě helikobaktera
obohacená o probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii
Spirálovitý paličkovitý mikroorganismus, který se usídluje v dvanáctníku nebo v žaludku může způsobit velké potíže. Jak probíhá léčba? Vše podstatné naleznete v našem článku.
Pyróza se projevuje obvykle po jídle, a to nepříjemnými pocity kyselosti v krku a pálení v hrudi. Pokud jsou tyto projevy pouze občasné, v podstatě se nemáte čeho obávat. V případě, že pociťujete tyto průvodní jevy před jídlem, vaše potíže mohou mít jinou příčinu, například žaludeční vřed. Příznakem pálení žáhy může být i refluxní choroba jícnu, při které se špatně natrávené části potravy a žaludeční šťávy dostanou do jícnu, přičemž způsobí bolesti, ale také suchý kašel.
Pocity na zvracení souvisí s gastritidou, a tedy onemocněním žaludku. Při refluxu i gastritidě je přítomno pálení žáhy, ale jejich léčba vyžaduje individuální přístup.
Co pomáhá na pálení žáhy? Domácí rady pomohou
Úprava stravy je základ. Pomůže zázvor, citron, mořská sůl, aloe vera, mandle, skořice, lékořice, ovesné vločky, pití čerstvé mrkvové šťávy, bramborové šťávy, šťávy z kysaného zelí, fenyklového čaje nebo jablečného octa. Ten se však nedoporučuje konzumovat dlouhodobě. Vyzkoušet můžete i výživové doplňky, například Betain, Astaxanthin, jilm plavý či kyselinu listovou.
Ověřené pozitivní účinky má soda bikarbona. Jelikož její pH je vyšší než sedm, efektivně neutralizuje žaludeční kyseliny nacházející se na nesprávném místě, když si jícnový svěrač neplní dobře svou roli. Čajová lžička ve sklenici vody vám uleví, ale dopřejte si ji maximálně dvakrát týdně. Soli, které obsahuje, by mohly mít i nežádoucí účinky.
Praktický pomocník při pálení žáhy a pocitech plného žaludku. Jedlou sodu v tabletách můžete mít stále u sebe v kabelce či v cestovní tašce. Praktické balení se 150 tabletami se vám bude hodit při potřebě neutralizovat žaludeční kyseliny, po nadměrném pití alkoholu nebo kávy či těžce stravitelných jídlech.
skvělá pomoc na odkyselení organismu
výborný poměr cena/výkon
jednoduché dávkování
Mléko se často uvádí jako účinný domácí lék. Pravdou je, že některým lidem může pomoci, jiným uškodit. Záleží na tom, zda jde o běžné pálení žáhy (tehdy se jeho pití doporučuje) nebo o chronický zánět (jeho konzumování by mělo opačný účinek).
Co na pálení žáhy v těhotenství?
Pálení žáhy v těhotenství není nic neobvyklého. Dá se dokonce říci, že jde o jeho běžný doprovodný jev. Zkušenost s ním má totiž více než polovina budoucích maminek. V tomto případě je hlavní příčinou zejména tlak na žaludek kvůli zvětšování dělohy. Po narození dítěte problémy s pyrózou zmizí.
Během těhotenství se zvyšuje i hladina hormonu progesteron, čímž může dojít ke změně pohyblivosti žaludku a refluxu. Pokud nepříjemné pocity kyselosti objevují častěji, těhotné ženy by měly omezit kávu, mléko, rajčata, čokoládu (bílou si mohou dopřát) a samozřejmě mastné a smažená jídla.
Tablety Gaviscon lze užívat i během těhotenství a kojení. Pomáhají při pálení žáhy či pocitu nevolnosti. Gaviscon žvýkací tablety vytvářejí v žaludku ochrannou vrstvu, která brání unikání žaludeční kyseliny ze žaludku do jícnu, a tak zmírňuje pocit pálení žáhy a nepříjemné pocity, které kyselina v ústech a hrdle způsobuje.
první pomoc při pálení žáhy
rychlý účinek
dají se použít kdykoliv a kdekoliv
Odpovědí na léčbu pálení žáhy je obnovení přirozené žaludeční rovnováhy. Použití léků však může mít dvojí účinek. Tzv. inhibitory protonové pumpy, antacida nebo antagonisté H2 jsou léky, které potlačují tvorbu žaludeční kyseliny. Podráždění se jimi sice zmírní a dostaví se i pocit úlevy, ale jde jen o krátkodobé řešení, ne o vyléčení.
V podstatě jsou jen potlačeny účinky kyseliny, aby se mohla poškozená sliznice trávicího traktu zahojit. Problém totiž nemusí tkvít v nadměrné produkci kyseliny chlorovodíkové, ale v druhu a množství toho, co jsme najednou snědli. Takto zkonzumována potrava se nedá dobře strávit, a tak putuje vzhůru jícnem i s určitým množstvím fyziologické kyseliny.
Jak jsme již výše zmínili, pyróza vzniká právě nedostatkem kyseliny HCL v žaludku. Bez její dostatečného množství nedochází ke zpracování potravy a správnému aktivování trávicích enzymů. Léčení žáhy tím pádem spočívá v dosažení jejího optimálního množství.
Hladina cukru v krvi dokáže někdy překvapit. Kromě úpravy stravování je vhodné užívat doplňky stravy ke snížení cukru v krvi. Jedním z nich je také Diaben Advance, který vám dnes...
Pravidelné nafukování, pocit plnosti či průjmy trápí až třetinu populace. Pomyslnou pomocnou ruku vám při takových problémech podá tzv. aktivní uhlí. Prozradíme vám, ve kterých situacích...
Trápí vás průjem, zvracení nebo zvýšená teplota či dokonce zimnice? To vše jsou příznaky střevní chřipky. Připravili jsme si pro vás komplexní informace o střevních virózách.