Rizika nízkosacharidovky
Základním rizikem nízkosacharidové diety je, že není možné ji dodržovat dlouhodobě. Člověk ji jednak nevydrží dodržovat a ani se to nedoporučuje, kvůli nízké energetické hodnotě. Tím pádem je zde vysoké riziko jojo efektu, který se při náběhu na normální stravu dostaví poměrně rychle. Dalším vážným rizikem jsou závratě, v horších případech odpadávání a krátka ztráta vědomí.
Při dlouhodobém dodržování, hrozí snížená činnost štítné žlázy, která způsobuje i hormonální změny, např. výpadek menstruace. Sacharidy jsou během diety nahrazovány tukem a bílkovinami, což zatěžuje a ohrožuje ledviny, játra a žaludek.
Je vhodná pro každého?
Určitě ne. Kromě toho, že je velmi náročná na dodržování, je náročná i na zdravotní stav. Nízkosacharidovou dietu by měly dodržovat jen lidé, kteří jsou po zdravotní stránce v pořádku.
Pro lepší pochopení uvedeme tedy, kdo by ji dodržovat neměl:
- diabetici,
- lidé, kteří se léčí na vysoký krevní tlak,
- ti, kteří mají problémy s ledvinami,
- pacienti s kardiovaskulárními chorobami.
A co těhotné, kojící ženy a děti?
Podstata diety spočívá v příjmu malého počtu sacharidů, které v období těhotenství tvoří nejvíce zastoupenou složku v jídelníčku těhotné ženy, nemluvě o kojící, která by je měla přijímat ještě více. Proto se určitě nedoporučuje dodržovat ji v tomto čase.
Z podobných důvodů se nedoporučuje ani dětem do 18 let. Strava dítěte by měla obsahovat všechny složky tak, aby byla vyvážená. V období dospívání je to riziko, protože se může narušit hormonální rovnováha, která je v tomto čase mimořádně důležitá.
7 zlatých rád při nízkosacharidovce
- Zvyšte přísun tekutin, denně vypijte 3 l. Pijte čistou vodu, minerální vody, bylinné čaje, dobrá je i kokosová voda. Tekutiny vám zaženou hlad.
- Jezte často a v malých porcích, nejlépe každé 2,5 až 3 hodiny, 5x denně.
- Porce si rozvrhněte během dne tak, aby byly přibližně stejné, co se týče množství sacharidů.
- Poslední jídlo snězte hodinu před spánkem.
- Jezte pomalu.
- Před každým jídlem a po jídle vypijte sklenici vody.
- Nikdy nevynechejte některé z 5 jídel, protože následně budete příliš hladový a postihne vás "vlčí hlad".
Nízkosacharidová dieta – jaké jsou recenze?
Reálné zkušenosti s nízkosacharidovou dietou jsou pozitivní. Lidé s ní opravdu zhubli. Za měsíc i několik kilogramů (6-8). Dokonce pomohla i lidem, kteří si mysleli, že s váhou už nepohnou. Sportovcům pomáhá nízkosacharidovka s vyrýsováním před soutěží, ale i lidem, kteří potřebují rychle zhubnout do plavek.
Naše hodnocení
Podle vlastní zkušenosti hodnotíme nízkosacharidovou dietu jako jednu z nejrychlejších diet, ale ne za nejlepší, protože člověk výrazně hubne dokud dietu dodržuje. Jakmile jsme se spokojili s ručičkou váhy a postupně přešli na běžnou stravu, se ručička rychle dostala zpět na původní váhu. Proto si myslíme, že na letní "formu" je dobrá, ale na dlouhodobé udržení si postavy je vhodnější jiný typ stravování, např. dieta 5 : 2.
Vzorový jídelníček na 3 dny
Den č. 1 (cca 20 g sacharidů)
- snídaně = plnotučný tvaroh 250 g,
- svačina = cottage Chess.
- oběd = 250 g lososa na másle, 50 g brokolice na másle,
- svačina = vejce natvrdo 3 ks.
- večeře = kuřecí kostky na přírodně 125 g, 100 g salátová okurka.
Den č. 2 (cca 50 g sacharidů)
- snídaně = omeleta z 3 vajec se šunkou a sýrem,
- svačina = bílý jogurt s 30 g vloček,
- oběd = čočkový prívarok s uzeným masem a se 70 g vařených brambor,
- svačina = feta sýr a 30 g vařených brambor,
- večeře = krůtí na přírodně s listovou zeleninou.
Den č. 3 (cca 100 g sacharidů)
- snídaně = 50 g zapařených ovesných vloček s avokádem,
- svačina = tvaroh se skořicí a s medem.
- oběd = brynzové halušky.
- svačina = vejce natvrdo 2 ks.
- večeře = tuňák v olivovém oleji s listovou zeleninou.
Recept na cuketovo-slaninovou pizzu
Budete potřebovat:
- 3 velké cukety,
- 1 vejce,
- 2 stroužky česneku,
- sůl, pepř, oregano,
- sýr.
Na obložení:
- rajský protlak,
- oravská slanina,
- uzená slanina,
- brokolice.
Postup přípravy:
Do misky na jemno nastrouháme cuketu, posolíme a necháme 10 minut odležet. Zatím si vymažeme plech (nebo pečící papír). Vymačkáme z cukety vodu a promícháme s vajíčkem, s protlačenými stroužky česneku, pepřem a nastrouhaným sýrem. Směs vysypeme na připravený plech a poutláčame tak, abychom vytvořili těsto. Pečeme při 200 °C asi 20 min, dokud povrch zezlátne.
Potom plech vyjmeme, pizzu potřeme rajčatovým protlakem a okořeníme oreganem. Poukladáma na ni kostičky slaniny a plátky oravské slaniny, brokolici a znovu dáme péct na cca 10 min. Před závěrem můžeme na pizzu nastrouhat sýr. Samozřejmě, že obložit pizzu si můžete i podle vlastního gusta. Dobrou chuť.
Nízkosacharidová špenátová polévka
Budete potřebovat:
- 3 stroužky česneku,
- mražený špenátový protlak,
- 100 ml smetana na vaření,
- máslo,
- 1 velká cibule,
- sůl,
- koření.
Příprava:
Na másle si osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rozmrazený/čerstvý špenát, prolisovaný česnek, lžičku soli a pepře a přivedeme do varu. Zalijeme 500 ml horké vody a znovu povaříme. Snížíme teplotu a za stále míchání opatrně vléváme smetanu na vaření. Mícháme ještě přibližně 5 min a můžeme podávat. Na dochucení můžeme do polévky osmahnout i slaninu nebo nastrouhat sýr. Dobrou chuť.