Jak snížit cholesterol? Léky a strava pro dobré hodnoty
Obsah článku
I když slovo cholesterol v současnosti vystupuje v roli jakéhosi strašáka, jde o životně důležitý prvek našeho těla, protože tvoří složku každé jeho buňky.
Cholesterol je tuková látka, nezbytná pro správné fungování organismu. To se odvíjí právě od jeho optimální hladiny 5,0 mmol/l.
Oblíbené přípravky na snížení cholesterolu
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
ArmoLIPID Plus | Zobrazit produkt | |
Omega Pharma Arterin ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Berberin Extrakt 98 % | Zobrazit produkt | |
Cholesten ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Hemann Femigard ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt |
Dobrý cholesterol versus špatný cholesterol
Cholesterol je součástí buněk, ale také krve. Tvoří se z něj některé druhy hormonů, vitamin D i žlučové kyseliny. Jeho vznik má na starosti játra, ale do lidského těla se dostává prostřednictvím přijímání potravy. Právě ta je často příčinou zvyšování doporučených hodnot. Riziko kardiovaskulárních onemocnění tím pádem stoupá. HDL je zkratka pro tzv. dobrý cholesterol.
Jde o anglický překlad slov "high density lipoprotein". Částice s vysokou hustotou transportují nadbytek cholesterolu z tkání do jater, kde se vylučuje do žluče a následně přeměňuje na žlučové kyseliny, které jsou potřebné při trávení tuků. Zjednodušeně řečeno, jde o "žrouta" špatného cholesterolu.
LDL zkratka je označením pro tzv. špatný cholesterol, "low density lipoprotein". Nadměrné hladiny lipoproteinu s nízkou hustotou způsobují, že cholesterol se ukládá v cévních stěnách. To často vede ke vzniku aterosklerózy. Za zvýšení LDL může především pravidelný přísun nasycených tuků v potravě v kombinaci nedostatku pohybu.
Z recenzí výrobku:
Cholesterol se v krvi přenáší prostřednictvím lipoproteinů. Ty kromě HDL a LDL přenášejí i tzv. triglyceridy. Při jejich vysoké produkci (způsobené stravou) vzniká více lipoproteinů LDL, což má za následek vytváření drobných zánětlivých ložisek.
Pokud jich je příliš mnoho, speciální bílé krvinky požírající nemocné tkáně, tzv. makrofágy, se jimi prosytí a změní na "pěnové buňky", které postupně ucpávají cévy.
Cholesterol a hodnoty – jaká je doporučená norma?
Ukazatelem cholesterolu není jen jeho komplexní optimální hladina. Důležité je znát hodnoty HDL k poměru LDL:
- HDL dobrý cholesterol má optimální hladinu nad 1 mmol/l u mužů, u žen nad 1,2 mmol/l. Platí přitom, že čím je jeho hladina vyšší, tím lépe pro náš organismus
- LDL špatný cholesterol by neměl přesáhnout hladinu 3 mmol/l. Pokud se tak stane, hrozí různé zdravotní komplikace, spojené se vznikem kardiovaskulárních chorob
- lidé nad patnáct let by měly mít optimální hladinu cholesterolu v krvi 5,0 mmol/l
- lidé do patnácti let mají tuto hodnotu sníženou na 4,4 mmol/l
Cholesterol a strava – potraviny, kterým se vyplatí vyvarovat
Nejsou tuky jako tuky. Zdraví prospěšné jsou tuky bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny (rybí tuk). Ty příznivě ovlivňují oběhovou soustavu a srdeční rytmus. Naopak působí tzv. nasycené tuky. Najdete je většinou v produktech živočišného původu, v jídlech patřících do rychlého občerstvení, i v zákuscích. Mezi nevhodné jídla patří:
- uzené a tučné maso, vnitřnosti, zabijačkové polévky,
- smetanové jogurty a smetana,
- tučné sýry (nad 30% tuku),
- margaríny, ztužené tuky, vepřové sádlo, kokosový olej,
- majonéza,
- vejce (žloutky sice obsahují cholesterol, ale i omega-3 nenasycené mastné kyseliny, proto je jejich omezená konzumace možná),
- zmrzlina a sladkosti, které mají nízký obsah kakaa,
- burské a kokosové ořechy,
- slazené nápoje, přemíra alkoholu (v malé míře není zakázán).
Cholesterol a jídelníček – jak snížit zvýšený cholesterol?
Zvýšení optimální hodnoty LDL znamená i zvýšenou pozornost v oblasti stravování a celkové životosprávy. Kombinace pohybu, cvičení, vhodných potravin a dodržování pitného režimu je základním vzorcem na zlepšení zdravotního stavu. Zredukujte sacharidy, smažená jídla, opatrně s cukrem i se solí. Mezi vhodné jídla patří:
- libové maso (bez kůže) a ryby,
- netučné vývary, polévky se zeleniny a luštěnin,
- nízkotučné jogurty, acidofilní mléko a tvaroh,
- sýry nepřesahující hodnotu tuku 30%,
- olivový, lněný, řepkový olej,
- ovoce a zelenina (všechny druhy, především cibule, česnek, fazole, avokádo),
- celozrnné pečivo,
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa, müsli, některé ovocné a tvarové dezerty,
- čistá a minerální voda (která neobsahuje mnoho sodíku),
- ovocné šťávy a džusy bez přidaného cukru,
- černý a zelený čaj.
Z recenzí výrobku:
Přírodní léky na cholesterol
Neprozradíme žádnou novinku, pokud řekneme, že nejlepším lékem na udržení zdravé hladiny cholesterolu je prevence. I v případě, že se hodnoty zvýšily je nejlepším řešením změna životního stylu. Říká se to jednoduše, mnohem těžší je realizace. Vyhýbejte se stresovým situacím, prostředí a lidem, kteří vás obírají o energii. Jezte pravidelně, ale menší porce. Obohaťte vaši stravu o zdravá jídla, dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu, zacvičte si alespoň třikrát v týdnu po třicet minut.
Skoncujte s kouřením. Stačí, že vám riziko vzniku aterosklerózy zvyšuje cholesterol.
Co se týče výživových doplňků, v této souvislosti nejsou prokázány negativní účinky. Hledejte produkty s obsahem niacinu, ✅ rybího oleje, vlákniny (světlé psyllium), extrakty z artyčok, lněných semínek, proteiny ze sóji, ✅ chioská masticha a podobně. Je však nutností poradit se o jejich užívání s lékařem. Bez obav si můžete uvařit i speciální ✅ čaje na cholesterol – směsi bylin, které pomáhají snižovat špatný cholesterol v krvi.
Oblíbené přípravky na snížení cholesterolu
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
ArmoLIPID Plus | Zobrazit produkt | |
Omega Pharma Arterin ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Berberin Extrakt 98 % | Zobrazit produkt | |
Cholesten ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Hemann Femigard ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt |