Histamin je chemická látka, která se přirozeně tvoří v našem organismu a je zodpovědná za množství procesů v našem těle. Histamin je také v různé míře přítomen v potravinách, takže ho tělo přijímá i touto cestou.
Přebytečný histamin je za normálních okolnosti odbourán v jednotlivých buňkách těla enzymem zvaným methyltransferáza. Histamin z potravin je odbouráván přímo v trávicím traktu enzymem diaminooxidáza (DAO). Pokud je v organismu nedostatek diaminooxidázy, histamin není v dostatečné míře odbouráván a hromadí se v těle. Tento jev definujeme jako histaminovou intoleranci.
Jaké jsou příčiny histaminové intolerance? Jak se projevuje? Které potraviny nám při této diagnóze škodí? Vše podstatné se dozvíte v našem článku!
Jak již jistě tušíte, hlavní příčinou vzniku histaminové intolerance je nadměrné hromadění histaminu v těle.
Důvodů tohoto hromadění může být několik:
Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým množstvím histaminu – vědci se však domnívají, že daná osoba musí mít i určité genetické předpoklady na rozvoj nemoci. Je tedy pravděpodobné, že samotný zvýšený příjem histaminu nemoc nezpůsobuje.
Organismus začne sám produkovat histamin ve zvýšené míře – to se stává zejména při alergických reakcích nebo bakteriálních infekcích.
Enzym diaminooxidáza je v těle nedostatečně aktivní, nebo je jeho činnost narušena – jelikož diaminooxidáza se nachází v trávicím traktu, může být u osob, které trpí onemocněními trávicího traktu její činnost narušena. Častý je souvislost s onemocněními jícnu, tenkého a tlustého střeva, jater, žlučníku, ale i při Crohnově chorobě či celiakii.
Histaminová intolerance však může mít i přechodný charakter. Vzniká tehdy, jestliže je aktivita diaminooxidázy snížena jen přechodně. To je zejména během užívání některých léků, po požití velkého množství alkoholu (opice), při střevní chřipce nebo po náročnějších operacích. V takovém případě se hladina diaminooxidázy po odstranění příčiny jejího poklesu opět zvýší.
Příznaky histaminové intolerance
Histamin v těle plní množství fyziologických funkcí zejména v dýchacím, trávicím, urogenitálním, nervovém a cévním systému. Ovlivňuje zejména hladké svalstvo, které se nachází v cévách, srdci, střevech a děloze. Ovlivňuje také fungování mozku, cyklus bdění a spánku či psychiku. Právě proto, že histamin ovlivňuje prakticky všechny funkce našeho těla, jsou jeho příznaky různorodé.
Zarudnutí pokožky, vyrážky, otoky různých částí těla, včetně rtů a jazyka – účinkem na cévy dochází k jejich rozšiřování, čímž uniká tekutina z cév do okolí. Tím může vznikat na kůži kopřivka, tedy malé pupínky blízko u sebe, otoky a zarudnutí.
Migréna a bolesti hlavy – vnikají únikem tekutiny z rozšířených mozkových cév.
Zvýšená vodnatá sekrece z nosu, otok sliznice nosu, dušnost, zvýšená tvorba hlenů – otok průdušek a jejich následné zúžení může způsobit potíže s dýcháním a příznaky podobné astmatickému záchvatu.
Zvýšená činnost srdce, tachykardie, poruchy srdečního rytmu, kolísavý tlak – kvůli již zmíněnému rozšíření cév.
Bolesti břicha, koliky, průjmy, pálení žáhy – histamin není v trávicím traktu odbouráván v dostatečné míře a jeho nadměrné množství může způsobovat trávicí potíže.
Poruchy menstruačního cyklu, potraty, předčasné porody – zvýšené množství histaminu ovlivňuje některé hormony v těle. V těhotenství přirozeně stoupá hladina diaminooxidázy, je to zajištěno přímo placentou, která takto chrání plod před účinky histaminu.
Léků, které by pomáhaly našemu organismu rozkládat nahromaděný histamin není mnoho. V našem článku si dnes podrobně představíme snad nejoblíbenější lék Daosin.
Prvním krokem ke zmírnění obtíží je bezhistamínová dieta, což je vlastně způsob stravování, kdy pacient ze svého jídelníčku vyloučí potraviny, které obsahují zvýšené množství histaminu. Důležité je ale podotknout, že navzdory obecnému jídelníčku pro lidi trpící histaminovou intolerancí, ne každý histaminik netoleruje všechny zakázané potraviny. Doporučuje se proto začít s povolenými potravinami, postupně přidávat i některé zakázané a sledovat příznaky. Protože potravina, která vadí jednomu, nemusí způsobovat problémy i druhému.
Na začátek je dobré vědět, že potraviny z hlediska množství histaminu se rozdělují do 4 skupin:
Potraviny, které v sobě obsahují histamin – jejich příjmem tedy zvyšujeme jeho hladinu v těle. Jsou to zejména rajčata, špenát, lilek, jahody, červené víno, kynuté potraviny, zavařeniny...
Liberátory – neobsahují histamin, ale obsahují látky, které způsobují zvýšené uvolňování histaminu z buněk. Jsou to banány, surový vaječný bílek, konzervační látky (éčka), aditiva...
Blokátory – brání působení diaminooxidázy. Je to zejména alkohol, kakao, čokoláda, černý a zelený čaj.
Antihistaminika – látky bránící uvolňování histaminu. Je to vitamin C, B6, D, bazalka, bílý čaj...
Chronická forma histaminové intolerance je neléčitelná, ale pokud budete dodržovat několik zásad stravování můžete i s touto chorobou žít plnohodnotný život. Postupem času si vytvoříte svůj vlastní seznam povolených a zakázaných potravin, díky němuž dokáže úplně potlačit projevy onemocnění.
Povolené potraviny při histaminové intoleranci
Stravování člověka s histaminovou intolerancí je sice plné omezení, receptů na internetu je naštěstí docela dost.
Při troše fantazií si můžeme uvařit plnohodnotné jídlo z těchto dovolených potravin:
Druhým léčebný krokem je užívání výživových doplňků obsahujících enzym diamonooxidáza ve formě kapslí. Nejznámější a zároveň nejoblíbenější takový přípravek je Daosin, který se užívá 1-3x denně před jídlem.
Daosin obsahuje enzym DAO živočišného původu. Jeho užíváním před jídlem se v tenkém střevě zvýší množství DAO a v trávicím traktu se tak urychlí proměna histaminu z potravin. Díky tomu budete moci občas porušit dietu a nehledět na složení stravy.
Balení 30 tablet vám vydrží 15 dní. Doporučuje se totiž užívat 1 kapsle 2x denně před jídlem.
pomáhá zpracovávat histamin v těle
usnadňuje trávení
funguje téměř okamžitě
sýry - zejména zrající jako gouda, čedar, plesnivý sýr,
mléčné výrobky s probiotickou kulturou,
mořské plody, ryby a rybí výrobky,
pizza – zejména kvůli své obloze,
kynuté těsto, bílé pečivo – hlavně kvůli obsahu droždí,
uzeniny,
kyselé zelí, luštěniny, lilek, rajčata, špenát,
majonéza, tatarská omáčka, kečup, hořčice,
jahody, ananas, papája, banán, kiwi a rybíz,
vaječný bílek,
čokoláda, kakao,
sycené nápoje,
barviva a konzervační látky, stabilizátory a zvýrazňovače chuti,
sója,
kuřecí maso.
Během procesu kvašení, i v úplných začátcích, se tvoří histamin, proto se nedoporučuje konzumovat víno, pivo, sekty či destiláty. V čerstvých potravinách je mnohem menší množství histaminu než v potravinách, které déle stojí.
Jídlo proto neskladujte a neprihrievajte druhý den, je v něm totiž už mnohem větší množství histaminu než den předtím. Ze stejného důvodu se vyhýbejte konzervám. Hodnota histaminu se zvyšuje dokonce i mrazením potravin a kynutím cesta.
Hladina cukru v krvi dokáže někdy překvapit. Kromě úpravy stravování je vhodné užívat doplňky stravy ke snížení cukru v krvi. Jedním z nich je také Diaben Advance, který vám dnes...
Pravidelné nafukování, pocit plnosti či průjmy trápí až třetinu populace. Pomyslnou pomocnou ruku vám při takových problémech podá tzv. aktivní uhlí. Prozradíme vám, ve kterých situacích...
Trápí vás průjem, zvracení nebo zvýšená teplota či dokonce zimnice? To vše jsou příznaky střevní chřipky. Připravili jsme si pro vás komplexní informace o střevních virózách.