Co to je Ghee máslo - výhody, využití, účinky a cena
Obsah článku
Možná jste již slyšeli o potravině zvané propuštěné, resp. propuštěny máslo. Nazývá se také ghee máslo a jde o upravenou verzi běžného másla z kravského mléka, ghee má na rozdíl od něj vynikající výživové vlastnosti a také pozitivní účinky na zdraví člověka.
Poradíme vám, jak si takové máslo vyrobit, kde ho koupit, jako ghee skladovat, na co ho můžete použít a v čem spočívá jeho výjimečnost.
Oblíbené ghí másla
Název
Hodnocení
Detail
Wolfberry Ghí - přepuštěné máslo BIO ✔ VÝBORNÉ RECENZE Zobrazit produkt České Ghíčko ✔ NÁŠ TIP Zobrazit produkt Allnature Ghí 450 ml ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ Zobrazit produkt
Není máslo jako máslo
Máslo ghee (čti "ghí") voní jako máslo, chutná o něco lépe než máslo, ale je zároveň mnohem zdravější. Název pochází z Indie, protože v místní medicíně je velmi oblíbené - používá se na potíže s trávením či léčbu méně závažných popálenin.
Oblíbili ho i naše staré a prastaré mámy nejen pro jeho skvělou chuť a pozitivní účinky, ale také pro možnost skladovat ho bez obav mimo chladničky. Kdysi byla totiž chladnička spíše luxusem než běžným spotřebičem v domácnosti.
Propuštěny máslo ghee je v podstatě obyčejné máslo z kravského mléka, které je zbavené laktózy a mléčných bílkovin. Pro mnohé lidi je tedy snadněji stravitelné, protože právě s laktózou a mléčnými bílkovinami má trávicí soustava člověka často problém.
Výhody ghí másla
- Je chutnější než obyčejné máslo - Odstraněním mléčné bílkoviny a laktózy se chuť másla zvýrazní a do popředí vystoupí jemně oříškové aroma. Ghee máslo je tedy ideální na vaření, protože výborně dochutí každé jídlo.
- Nepokazí se vám - Ghee máslo lze skladovat i několik měsíců, přičemž nemusí být v chladničce. Můžete si jej tedy vyrobit nebo nakoupit ve větším množství předem, aniž jste neustále kontrolovali datum spotřeby.
- Snadno jej strávíte - Díky absenci laktózy vás nebude trápit nadýmání, ghee máslo je vhodné i pro lidi s alergií na laktózu.
- Pomůže vám zhubnout - Obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která zabraňuje ukládání tuků do tukových buněk, takže má nezanedbatelný vliv na redukci hmotnosti. CLA je také součástí mnoha výživových doplňků na hubnutí, ghee vám však tuto látku nabízí v přírodní a navíc velmi chutné formě.
- Posílí vaši imunitu - Ghee obsahuje vitamín E, který je podobně jako vitamín C silným antioxidantem. Posílí tedy váš imunitní systém a pomůže tělu bojovat s případnými záněty.
- Je prospěšné pro celiatiky - Pomáhá nejen jim, ale i lidem s Crohnovou chorobou, jejichž tělo nedokáže vstřebávat vitamin A přirozeným mechanismem. Ghee máslo vitamín A doplní způsobem, který nezatíží jejich organismus.
- Udrží vaše kosti pevné - Máslo ghee obsahuje nejen vitamín D, ale také vitamin K2. Tyto vitaminy rozpustné v tucích často lidem chybí, hrají však významnou roli ve vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí a zubů. Ghee tedy pomůže udržet vaše kosti a zuby pevné a ochrání vás před osteoporózou.
- Pomůže vašemu trávení - Na rozdíl od běžného másla obsahuje ghee vyšší podíl kyseliny máselné. Ta má příznivý vliv na trávicí procesy a pomáhá i lidem s chorobami trávicího traktu (Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku). Kromě toho pomáhá organismu bojovat s metabolickým syndromem (porucha vylučování inzulínu) a inzulínovou rezistencí - je tedy skvělou zbraní v boji proti nadbytečným kilogramům. Kyselina máselná má i protizánětlivý účinek.
- Ochrání vaše srdce a cévy - Díky bohatému obsahu omega-3 mastných kyselin dokáže stabilizovat hladinu "dobrého" a "špatného" cholesterolu a tím působí jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními.
Ghee využijete nejen v kuchyni
Možná se ptáte, jaké má ghee máslo využití. V podstatě ho můžete využít jako běžné máslo v kuchyni. Díky své pronikavé chuti výborně dochutí zdravou ovesnou kaši či granoly (zapékané müsli). Můžete ho také použít v hustých polévkách, omáčkách, pomazánkách či jako doplněk do ranního smoothie. Ghee se hodí i na smažení, má totiž vysoký bod varu - vypařuje se při teplotě až 250 °C, což je více než u ostatních olejích.
Máslo ghee využijete i ve formě kosmetiky, tímto způsobem ho využívají v asijských a arabských zemích. Pomůže vám se záněty kůže, otoky a lehčími popáleninami. Je také silnou zbraní proti akné, různým vyrážkám, opruzeninám či štípance od hmyzu.
Nezapomínejte však, že navzdory skvělým vlastnostem je ghee stále pouze tuk - v 1 polévkové lžičce tohoto másla naleznete cca 12 g čistého tuku. Platí zde tedy známé "méně je někdy více" a v kuchyni byste s ghee máslem měli zacházet opatrně, abyste z vašeho jídla neudělali kalorickou a těžko stravitelnou bombu.
Kupované je dražší, ale kvalitnější
Máslo ghee si můžete připravit i doma, chce to však dost trpělivosti. Navíc, při domácím másle nemáte jistotu, že jste ho úplně zbavili laktózy.
Výhodou domácího ghee másla je, že při jeho přípravě jej můžete dochutit např. česnekem, papričkami nebo různými bylinkami či kořením, do ghee pro kosmetické účely můžete přidat léčivé a aromatické bylinky jako např. heřmánek či levandule.
Oblíbené ghee másla
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Wolfberry Ghí - přepuštěné máslo BIO ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
České Ghíčko ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Allnature Ghí 450 ml ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt |
Ghee máslo - příprava v domácích podmínkách
Výroba ghee vám zabere cca 20 - 50 min. času, v závislosti na množství másla. Z 1 kg kravského másla vyrobíte asi 7 dcl ghee. Měli byste zvolit nejkvalitnější dostupné máslo v obchodě. Pozor na různé náhrady, které obsahují menší či větší podíl rostlinných tuků - jejich chuť je oproti čistě kravskému máslu o dost horší.
Postup přípravy ghee:
- máslo vložte do hrnce (ideální je širší hrnec s hrubším dnem, aby se nepripraľovalo), pokud se nevejde, nakrájejte ho na menší kousky, ohřívejte, dokud nedosáhnete bod varu,
- jakmile začne máslo bublat, snižte teplotu, aby pouze mírně pobublávalo (máslo nesmí prudce vřít), současně začněte máslo míchat - případné prskání je způsobeno unikající vodou,
pěnu, která se tvoří na povrchu a která je tvořena bílkovinami, sbírejte, - po cca 30 min. se začne máslo měnit na čirou tekutinu, míchání zpomalte, abyste nerozvírili usazeniny na dně tvořené laktózou a bílkovinami,
- když usazenina začne připomínat karamel, vypněte ohřev a obsah hrnce přeceďte přes co nejjemnější sítko - můžete cedit i vícekrát,
- hotové máslo nechte vychladnout a uskladněte např. v sklenice, můžete jej skladovat v lednici nebo klidně i ve spíži, protože ghee nepotřebuje na uskladnění chlad.