Dieta při vysokém cholesterolu? Snížení cholesterolu přírodní cestou
Obsah článku
Cholesterol je pro život člověka nezbytný, ale jeho vysoká hladina může představovat nebezpečí. Člověk sice při jeho nadměrných hodnotách nepociťuje bolest, přesto je pro zdraví velkým rizikem. Není cholesterol jako cholesterol. V čem spočívá rozdíl? Jaké jsou ideální hodnoty cholesterolu? Z jakých potravin sestává nízkocholesterolová strava?
Cholesterol je tuková látka produkovaná játry, tvořící součást buněčných membrán a všech tkání, včetně krve. Většina se tedy syntetizuje přímo v organismu, ale určitou část člověk přijímá prostřednictvím živočišné potravy. Pravidelné konzumování velkého množství některých druhů potravin proto může být částečnou odpovědí na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol.
Pomůcky na testování cholesterolu
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
EasyTouch cholesterolmetr 3v1 ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Veroval Cholesterol domácí test ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt |
Dobrý versus špatný
V rámci problematiky je třeba rozlišovat jednotlivé typy cholesterolu. Základní rozdělení:
- HDL cholesterol (dobrý) = lipoprotein s vysokou hustotou zajišťuje transport nadbytečného cholesterolu do jater, kde je použit pro "výrobu žluči". Z těla se vylučuje stolicí. Jeho vyšší hladina není nebezpečná, neboť snižuje riziko vzniku srdečně-cévních chorob.
- LDL cholesterol (špatný) = lipoprotein s nízkou hustotou potřebují k fungování buňky, avšak jeho nadbytek ucpává tepny, podílí se na vzniku aterorosklerózy a dalších zdravotních komplikací. K zvyšování přispívá i nedostatek pohybu, nadváha, kouření.
Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?
- Celkový cholesterol by neměl překročit hodnotu 5,0 mmol/l (odborníci se shodují, že pokud má sportovně aktivní, zdravě se stravující člověk ve středním věku hladinu 5,2 mmol/l, je tento údaj přijatelný). Pacienti s hodnotami nad 6,5 mmol/l patří do rizikové skupiny.
- Vysoký cholesterol u dětí do 15 let je nad 4,4 mmol/l.
- LDL cholesterol by se měl držet pod hranicí 3,4 mmol/l.
- HDL cholesterol má ideální představovat hodnotu nad 1,3 mmol/l, může se mírně lišit v závislosti na pohlaví (z celkového cholesterolu by měla být koncentrace HDL větší než 20%).
- Normální hodnoty triglyceridů jsou do 2,0 mmol/l (v těhotenství se mohou přechodně zvýšit).
Pravidelné prohlídky jsou prevencí vůči vysokému obsahu tuků v krvi. Přesnost údajů zaručí základní diagnostická metoda, biochemické vyšetření z odebrané krve pacienta. Výsledky koncentrace tuků v krvi jsou však považovány za objektivní, pokud se ober uskuteční ráno, nalačno, po 8- až 12-hodinovém hladovění, ale s dostatečným přísunem tekutin.
Na co si třeba dát pozor?
Jednoznačně na jídelníček. Výjimkou není ani dodržování pitného režimu (žádné slazené nápoje), pravidelný pohyb (alespoň procházky 2x za den), skoncování s kouřením, vyhýbání se stresu. Koncepčně vhodné složení stravy a uvedené činnosti dokáží optimalizovat hladinu LDL, a tedy snížení cholesterolu přírodní cestou.
Snadno se to říká, těžší realizuje. Jen samotné zjištění vysokého cholesterolu může na člověka působit stresujícím způsobem, stejně i nutnost zásadních změn v životosprávě. Je však třeba podotknout, že v současnosti jsou domácí recepty na snížení cholesterolu zastoupeny v hojném množství v knihkupectvích či na internetu, což zjednodušuje celý proces přípravy jídel a neustále přepočítávání denní dávky cholesterolu v potravinách.
Co jíst při zvýšeném cholesterolu?
- Libové vepřové maso, kuřecí bez kůže, hovězí, telecí, zvěřina,
- ryby (pravidelná konzumace), sardinky,
- netučné sýry (do 30% tuku), nízkotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, acidofilní mléko,
- zeleninové vývary, masové vývary v případě, že maso není tučné,
- česnek, cibule, rajčata, brokolice, špenát, celer, luštěniny, ovoce (avokádo, jablka, červený grep aj.),
- vlašské ořechy, lískové, mandle, mák, dýňová a slunečnicová semínka (ideálně nesolené),
- rýže, brambory (ne hranolky),
- celozrnné, grahamové, sójové, tmavé pečivo, ovesné vločky, pohanka, müsli tyčinky,
- olivový, lněný, slunečnicový olej, margaríny obsahující rostlinné tuky,
- voda, čaj (i speciální na cholesterol), ovocné džusy bez cukru, neslazené kakao.
Které potraviny jsou nevhodné?
- Tučné maso, kachna, husa, beran, vnitřnosti,
- uzeniny, salámy, paštiky,
- kaviár, korýši, měkkýši,
- tučné sýry, smetana, smetanové jogurty, zmrzlina,
- zabijačkové vývary, polévky s játrovými knedlíčky, jíšku,
- smaženice, omelety, vajíčkový saláty, vaječné žloutky,
- bílé pečivo,
- fíky, datle, rozinky, sušené a kondenzované ovoce,
- kešu oříšky, burské a kokosové ořechy, pistácie,
- šlehačka, dezerty s krémovou náplní, čokoláda s nízkým obsahem kakaa, povidla, džem,
- chipsy, krekry, "slanosti",
- ztužené tuky a margaríny s obsahem trans-mastných kyselin vyšším než 0,5 g, kokosový olej, majonéza, tatarská omáčka,
- jakékoliv smažené jídlo,
- přislazované nápoje, sirupy.
Které lze konzumovat střídmě?
- Šunka, libové drůbeží výrobky,
- vejce jako součást přípravy jiných pokrmů (ne samostatně, výjimkou může být bílek),
- vepřové sádlo a máslo,
- těstoviny,
- knedlík,
- se solí a cukrem to netřeba přehánět, ale v přiměřeném množství si je lze dopřát,
- minerální voda, černá káva a alkoholické nápoje.
Vybíráme z katalogu
Jaké jsou principy diety?
Dieta při zvýšeném cholesterolu by měla sestávat z 5 jídel během dne, a tedy snídaně (jsou důležité!), přesnídávka, oběd, svačina, večeře. To znamená pravidelný přísun jídel s porcemi, které člověka zasytí na potřebnou dobu. Zapomeňte na stravování ve stylu "dokud mi chutná, pokračuji v pojídání". Vytvořte si vlastní časový harmonogram (dle pracovní doby apod.), dbejte na přibližně stejné časové intervaly mezi příjmem potravy.
Dieta na cholesterol ani zdaleka nespočívá jen v úpravě jídelníčku. Udržujte tělo v pohybu. V jakémkoliv pohybu! Pokud vám dělá sport nebo cvičení problémy, alespoň choďte (rychlejší chůzí), využijte schody jako alternativu. Čím více nadbytečných kilogramů, tím vyšší pravděpodobnost nesprávné hladiny LDL. Tato rovnice platí dokonale, proto na "rozpuštění cholesterolu" budete potřebovat více než zvýšený příjem ovoce a zeleniny.
Nízkocholesterolová dieta a recepty
Je pro vysoký cholesterol přírodní léčba jedinou možností? Jedinou ne, ale nezbytnou ano. Díky chutným receptem a přesné skladbě potravin ho dostanete pod kontrolu mnohem rychleji. Nabízíme vám několik tipů na knižní literaturu, která vám pomůže zorientovat se ve světě jídel určených pro optimalizaci hladin cholesterolu.
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Snižte si cholesterol | Zobrazit produkt | |
Jak na zvýšený cholesterol | Zobrazit produkt | |
Jak vyzrát na cholesterol | Zobrazit produkt |
Oblíbené výživové doplňky na snížení cholesterolu
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Dr. Popov Cholesterol bylinné kapky 50 ml | Zobrazit produkt | |
Walmark Lecithin 1325 mg Forte 150 tablet ✔ VÝBORNÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Advance Cholesten 60 ks | Zobrazit produkt | |
Arterin 120 tbl ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt | |
Allnature Berberin 500 mg 60 kapslí ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt |
Dobře vědět:
- Nízkocholesterolová dieta je účinná pouze v kombinaci dalších opatření, jako zvýšená pohybová aktivita (např. pravidelné svižné procházky), eliminace kouření a stresu. Ani ten nejlepší lék totiž nezmůže nic bez aktivního přístupu pacienta a bez dodržování doporučených pravidel stravování.
- Cílem diety je výrazné snížení příjmu cholesterolu nacházejícího se v potravě, a to na 300 mg za den (200 mg za den u závažných případů).
- Denní energetická dávka by měla představovat max. 30% tuku, cukry 55% – 58% (ve formě polysacharidů), bílkoviny 15% – 18%.
- Z čeho je vysoký cholesterol? Ne vždy jde o důsledek špatné životosprávy. I když právě to je nejčastější příčina, viníky mohou být i genetická metabolická porucha tuků, nedostatečná činnost jater a slinivky. I zvýšený cholesterol ze stresu rezonuje mezi příčinami stále více.
- Česnek a cholesterol? Mnozí ho považují za nejlepší spalovač cholesterolu. Podílí se na lepším průtoku krve, má také antibakteriální účinky. Díky tomu je, i když nepřímo, aktivním pomocníkem v boji proti arteroskleróze. Mrkev a cholesterol jsou také známí nepřátelé (kvůli obsahu rozpustné vlákniny, která pomáhá s vylučováním žlučových kyselin, tím i nadbytečného cholesterolu).
- Kolik vajec mohu sníst denně? V rámci dané tématiky poměrně kontroverzní otázka. Odpověď u odborníků není jednoznačná. I když většina z nich vejce jako samostatný pokrm zavrhuje, někteří tvrdí, že bílek obsahuje látky, které jsou schopné "pohltit" cholesterol ve žloutku.
- V případě, že jsou hladiny cholesterolu velmi vysoké, úprava životosprávy a domácí recepty na cholesterol nebudou dostačující. Lékař stanoví medikamentózní léčbu. Pokud nejsou hodnoty LDL alarmující (pouze mírně zvýšené), vitamíny a pilulky na vysoký cholesterol v podobě výživových doplňků je mohou optimalizovat (např. Arterin, Zerochol, Lecitin, Rybí olej aj.). Konzultace s lékařem se doporučuje.
- Cholesterol spolu s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a obezitou patří mezi nejzávažnější rizikové faktory kardiovaskulárních chorob. Je třeba si uvědomit, že pokud proti němu nebojujete zodpovědně, bojujete proti svému zdraví...