Probiotika na trávení a žaludek pro děti a ženy v těhotenství
Probiotika udržují správné složení střevní mikroflóry, čímž zabezpečují ochranu proti širokému spektru střevních patogenů. V našem článku si o nich řekneme vše podstatné.
Bezezbytková dieta se nejjednodušeji definuje jako dieta bez zbytků. V praxi to znamená konzumace takových potravin, které nezanechávají zbytky a nezachytávají se na střevech. Tím pádem jsou lehce stravitelné. Bezezbytková dieta se předepisuje zejména lidem se střevními onemocněními. Je třeba zdůraznit, že to není dieta určená k hubnutí. Je to dieta, která má určité principy a potraviny, které se mohou a nemohou konzumovat.
Lékaři předepisují, respektive doporučují tuto dietu nejčastěji při ulcerózní kolitidě, Crohnovy chorobě a jiných střevních onemocněních.
Toto onemocnění se velmi obtížně definuje, protože patří mezi nespecifická zánětlivá onemocnění trávicího traktu. Pojmenována byla podle amerického gastroenterologa B.B.Crohna. Je to onemocnění, které způsobuje záněty trávicího traktu, nejčastěji tenké a tlusté střevo. Typické pro onemocnění je rychlý začátek a vývoj komplikací. Nejčastěji jsou poruchy průchodnosti střev, vznik vnějších nebo vnitřních abscesů. Mezi příznaky Crohnovy choroby patří: bolest břicha, problémy při vyprazdňování (nepravidelné stolice, průjmy, pocit nedostatečného vyprázdnění), krvácení ze střev, celková únava, malátnost, horečka, úbytek na hmotnosti. Nemoc může mít i mimostřevní projevy jako artritida, kožní a oční komplikace, onemocnění žlučových cest.
Je to onemocnění tlustého střeva, které trvá celý život a je neléčitelné. K nárůstu výskytu tohoto onemocnění došlo ve druhé polovině 20. století. Jako první ho popsal londýnský internista Samuel Wilks ve druhé polovině 19. století. Příčiny nejsou známy (obdobně jako u Crohnovy choroby) a připisují se změně životního stylu, dědičnosti, dietám či pohybové aktivitě. Je to záchvatové onemocnění s obdobími horších a lepších fází. Příznakem je opět častější chození na stolici, případně krev ve stolici. Podle fáze onemocnění od 4 až po více než desetkrát za den (iv noci). K mimostřevním příznakům patří bolesti kloubů, záněty spojivek, záněty uzlíků v podkoží. Typická je také únava a deprese (zejména v začátcích).
Crohnova nemoc na rozdíl od ulcerózní kolitidy postihuje sice střevo do hloubky v celé šíři stěny, ale mezi postiženými úseky jsou i zdravé části sliznice.
Podle toho, v jakém stadiu se pacient nachází, tak je třeba ji dodržovat v hranicích od velmi přísné až po méně přísnou. Hlavním principem bezezbytkové stravy je vyřazení z jídelníčku všech nestravitelných potravin, případně jejich součástí. To znamená například jablko bez slupky a pecek, rajče bez slupky a jadérek, zelenina jen uvařená, protože čerstvá je těžko stravitelná. Ze stravy by mělo být zcela vyloučeno mléko. Pravidla bezzbytkové diety by měla být dodržována přísně zejména v akutním období onemocnění:
Za nevhodné potraviny se během bezzbytkové diety označují:
Nedoporučují se také houby, slané pochutiny, kečup a hořčice.
Vhodné potraviny při bezezbytkové stravě:
S mírou by se mohly k vhodným potravinám přidat následující:
Doporučené jídelníčky se obvykle liší od toho, v jaké fázi je akorát dané onemocnění. Obecně se však dieta při zánětu tlustého střeva dá rozčlenit do menších jídel (snídaně), polévek a hlavních jídel. Z menších jídel jsou například vhodné recepty bezezbytkové diety jako omeleta se sýrem a lososem, rýžové kaše, tvarohová kaše nebo dokonce ham and eggs. Opatrně zejména při použitých tucích či uzeninách. Vhodné jsou zapečené toasty i vajíčka v různé podobě.
Důležitou součástí konzumace jsou při Crohnové chorobě polévky. Jsou to zejména vývary z kuřete nebo i krémové polévky. Nepřidávejte však mléko nebo máslo, zahustěte spíše kukuřičným škrobem.
Z hlavních jídel pracujte zejména s kuřetem a rybami. Vhodné jsou i přívarky. Tyto opětovně nezaléváme mlékem – když tak bezlaktózovým. Maso je ideální dusit ve vlastní šťávě. Vynikající jsou různé druhy těstovin s rybami.
Prebiotika jsou druhy poživatelné vlákniny, které procházejí trávicím traktem v nezměněné podobě až do tlustého střeva. Tam slouží jako potrava střevním bakteriím. Podporují tam růst přirozené střevní mikroflóry, čímž nepřímo zabraňují nadměrnému rozmnožování patogenních bakterií a plísní. Probiotika jsou bakterie, které se v tlustém střevě vážou na střevní stěnu a také ji chrání před přemnožením patogenními bakteriemi. Během diety se probiotika doporučuje užívat, ale před užitím si prověřte, zda daná probiotika a prebiotika obsahují takové bakteriální kmeny, které byly řádně klinicky prověřeny. A také se poraďte s lékařem.
Bezezbytková dieta jako taková není dieta, ale léčba. Proto je vhodná pro všechny na základě doporučení lékaře. Důležité je však zmínit, že dané nemoci (zejména Crohnova) jsou dědičnými onemocněními. Matka s tímto onemocněním by své dítě měla kojit alespoň 6 měsíců. Několik studií ukázalo, že kojení snižuje riziko rozvoje onemocnění o 70 %.